Odia GK Questions and Answers for Students

Odia GK Questions and Answers for Students:- Nowadays GK is very important and we should have knowledge about this, that’s why we have share some Odia GK Questions and Answers for Students on our blog, which is going to help the Odisha students, we hope Odisha peoples like Odia GK Questions and Answers for Students.

Q1. Total Number of District in Odisha?

(a) 82

(b) 30

(c) 23

(d) None of These

Ans: 30

Q2. Total Number of Lok sabha seats in Odisha?

(a) 52

(b) 51

(c) 21

(d) None of These

Ans: 21

Q3.  what is official language of Odisha state?

(a) Malyalam

(b) Odia

(c) Urdu

(d) None of these

Ans: Odia

Q4.  what is literacy Rate of Odisha

(a) 88.06

(b) 55.26

(c) 73.45%

(d) None of These

Ans: 73.45%

Odia GK Questions and Answers for Students

Q5. what is Odisha Area Rank in India

(a) 8th

(b) 5th

(c) 9th

(d) None of These

Ans: 9th

Q6. What is Odisha Population Rank in India

(a) 3rd

(b) 2nd

(c) 11th

(d) None of These

Ans: 11th

Q7 Who is the Current Chief Minister of Odisha ?

(a) Hemananda Biswal

(b) Naveen Patnaik

(c) Giridhar Gamang

(d) None of These

Ans: Naveen Patnaik

Q.8  Who is the Current Governor of Odisha ?

(a) Ganeshi Lal

(b) Rameshwar Thakur

(c) S.C. Jamir

(d) None of These

Ans: Ganeshi Lal

Q9.  Which is the Odisha state Animal ?

(a) Sambar

(b) Blackbuck

(c) Hangul

(d) Indian elephant

Ans: Sambar

Q10. Which is the Odisha state Tree?

(a) Indian fig tree

(b) Sal

(c) Coconut tree

(d) Chinar tree

Ans: Indian fig tree

Q11. Which is the Odisha state Flower?

(a) Ashoka

(b) Peony

(c) Palash

(d) Kanikonna

Ans: Ashoka

Q12. Which is the Odisha state Bird?

(a) Blue jay

(b) Cardinal

(c) Black francolin

(d) Great hornbill

Ans: Blue jay

Q13. Total Numbers of Dams in Odisha

(a) 10

(b) 89

(c) 7

(d) None of These

Ans: 7

Q14. On which river is the Hirakud Dam built?

(a) Tapti

(b) Indus

(c) Mahanadi River

(d) None of These

Ans: Mahanadi River

Odia GK Questions and Answers for Students

Q15. On which river is the Mandira Dam built?

(a) Sankha River

(b) Yamuna

(c) Sindh

(d) None of These

Ans: Sankha River

Q16. On which river is the Patora Dam built?

(a) Jonk River

(b) Gomti

(c) Mahanadi

(d) None of These

Ans: Jonk River

Q17. Patora Dam is situated in-

(a) Nuapada

(b) Nabarangpur

(c) Khordha

(d) Puri

Ans: Nuapada

Q18. Hirakud Dam is situated in-

(a) Malkangiri

(b) Sambalpur

(c) Koraput

(d) Khordha

Ans: Sambalpur

Q19. Total Number of National Park In Odisha

(a) 2

(b) 19

(c) 52

(d) None of These

Ans: 2

Q20. Total Number of Wildlife Sanctuary In Odisha

(a) 19

(b) 24

(c) 19

(d) None of These

Ans: 19

Q21. The Baisipalli Wildlife Sanctuary is located at?

(a) Nayagarh

(b) Puri

(c) Boudh

(d) None of these

Ans: Nayagarh

Q22. The Baisipalli Wildlife Sanctuary is located at?

(a) Nayagarh

(b) Puri

(c) Boudh

(d) None of these

Ans: Nayagarh

Q23. The Bhitarkanika National Park is located at?

(a) Odisha

(b) Rajasthan

(c) Kerala

(d) None of These

Ans: Odisha

Q24. The Chandaka Dampara Wildlife Sanctuary is located at?

(a) Angul

(b) Cuttak

(c) Khurda

(d) bhubaneswar

Ans: bhubaneswar

Q25. The NANDANKANAN National Park is located at?

(a) Bhubaneswar

(b) Jaipur

(c) Dehradun

(d) None of These

Ans: Bhubaneswar

Q26. Who was the First CM Of Odisha

(a) Biren Mitra

(b) Biju Patnaik

(c) Harekrushna Mahatab

(d) None of These

Ans: Harekrushna Mahatab

Q27.  Who was the Third CM Of Odisha

(a) Biju Patnaik

(b) Biren Mitra

(c) Biswanath Das

(d) None of These

Ans: Biju Patnaik

Q28. What is the capital of Odisha?

(a) Mumbai

(b) Hydarabad

(c) Dehradun

(d) Bhubaneswar

Ans: Bhubaneswar

Q29.  What is the name of classical dance of Orissa ?

(a) Odissi

(b) Kathakali

(c) Kuchipudi

(d) Manipuri

Ans: Odissi

Q30. What is the former capital of Orissa

(a) Bhubaneswar

(b) Shimla

(c) Patna

(d) Cuttack

Ans: Cuttack

Q31. Which state is to the West of Odisha?

(a) Jharkhand-State

(b) Chhattisgarh-State

(c) Goa State-

(d) None of these

Ans: Chhattisgarh-State

Q32.  Which state is to the North of Odisha?

(a) Jharkhand – State

(b) New Delhi – State

(c) Madhya Pardesh – State

(d) None of these

Ans: Jharkhand – State

Q33. Which state is to the South of Odisha?

(a) Andhra Pradesh

(b) Himanchal

(c) Kerala

(d) None of these

Ans: Andhra Pradesh

Q34. Which is the first state to privatize the production and distribution of electricity in India ?

(a) maharashtra

(b) Gujarat

(c) Odisha

(d) J&K

Ans: Odisha

Odisha GK Questions and Answers for Students

Q35. Which state is to the north-east of Odisha?.

(a) Goa

(b) Andhra Pradesh

(c) West Bengal

(d) None of these

Ans: West Bengal

Q36. Which Indian state is known as “Soul of India”

(a) Odisha

(b) maharashtra

(c) Uttarakhand

(d) None of these

Ans: Odisha

Q37.  What is the area of Odisha?

(a) 50,162 sq mi

(b) 58,556 sq. mi

(c) 60,160 sq mi

(d) None Of These

Ans: 60,160 sq mi

Q38.  What was the population of Odisha according to 2011 census?

(a) 95,837,358

(b) 42,585,258

(c) 41,947,358

(d) None of

Ans: 41,947,358

Q39. Which of the following district of Odisha is known as ‘Granary of Odisha’?

(a) Cuttack

(b) Asansol

(c) Balasore

(d) None Of These

Ans: Balasore

Q40.  Which of the following place is popular for world known rookery of Olive Ridley sea turtle?

(a)Gahirmatha beach

(b)Chandipur beach

(c)Chandrabhaga beach

(d)None of these

Ans: Gahirmatha beach

Q41. Who was the first Chief Minister of Odisha

(a) Biju Patnaik

(b) Nabakrushna Choudhury

(c) Harekrushna Mahatab

(d) Biswanath Das

Ans: Harekrushna Mahatab

Q42. In Ancient times, Odisha was known by the name of

(a) Konkan

(b) Kalinga

(c) Kurukshetra

(d) None of the above

Ans: (b) Kalinga

Q43. The famous war of Kalinga was fought in the year

(a) 261 BC

(b) 265 BC

(c)  270 BC

(d) 296 BC

Ans: (a) 261 BC

Q43. The Jagannath Puri Temple was built in the year

(a) 1001

(b) 1109

(c)  1150

(d) 1161

Ans: (d) 1161

Q44. The Konark Sun Temple was included in the World Heritage Site in the year

(a) 1970

(b) 1984

(c) 1986

(d) 1990

Ans: (b) 1984

Q45. Which poet is known as the Kabi Samrata

(a) Radhanath Ray

(b) Baladev Ratha

(c) Upendra Bhanja

(d) Gopabandhu Dash

Ans: (c) Upendra Bhanja

Q46. Who wrote the book Gita Govinda

( a) Narottama Dasa

(b) Jayadeva

(c) Vidyapati

(d) Gopabandhu Dash

Ans: (b) Jayadeva

Q47. In which year Huen Tsang visit Odisha

(a) 605 AD

(b) 630 AD

(c)  645 AD

(d) 657 AD

Ans: (b) 630 AD

Q48. Which one was the capital of Odisha before Bhubneswar

(a) Cuttack

(b) Puri

(c)  Rourkela

(d) Berhamput

Ans: (a) Cuttack

Q49. The Lingaraj Temple at Bhubaneswar was constructed by the

(a) Satavahana Dynasty

(b) Ganga Dynasty

(c) Soma Dynasty

(d) Naga Dynasty

Ans: (c) Soma Dynasty

Q50. Which ruler started the Construction of Konark Sun Temple

(a) Bhanu Deva I

(b) Rajaraja II

(c)  Indravarman

(d) Narasimhadeva I

Ans: (d) Narasimhadeva I

Q51. Total number of Districts in Odisha

(a) 25

(b) 27

(c) 30

(d) 32

Ans: (c) 30

Q52. Which one is the largest district of Odisha by area

(a) Mayurbhanj

(b) Malkangiri

(c) Nayagarh

(d) Cuttack

Ans: (a) Mayurbhanj

Q53. In which year the first Oriya Magazine “JNANARUNA” was published

(a) 1822

(b) 1836

(c) 1842

(d) 1849

Ans: (d) 1849

Q54. On which river, the Hirakud Dam is build

(a) Baitarani River

(b) Gandaki River

(c) Mahanadi River

(d) Budhabalanga River

Ans: (c) Mahanadi River

Must Read

Conclusion

It can be said that General Knowledge is very important on our day-to-day life, books knowledge is not enough without general knowledge it will be quite difficult to survive on this planet, hope Odia GK Questions and Answers for Students going to to be helpful for all the persons.

Where I can get Odia GK Questions and Answers for Students?

Ans: You can gets all the Odia GK Questions and Answers for Students on our blog.

1 thought on “Odia GK Questions and Answers for Students”

  1. Pingback: GK Questions For Class 6 To 8 With Answers In English

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *