Nimi Mock Test Electrician 2nd Year PDF Download

Nimi Mock Test Electrician 2nd Year PDF Download:- The ITI Nimi Mock Test Electrician 2nd Year Theory is a practice exam that helps candidates to prepare for the final examination. The theory paper is designed to be as close as possible to the real paper and covers all the topics of this level of qualification.

The duration of the test is 2 hours. It consists of 40 questions, with one mark for each question. You are required to attempt all the questions in the paper.

The ITI Nimi Mock Test Electrician 2nd Year Theory online test preparation for the exam is a course that covers all the topics that are included in the ITI Nimi Mock Test Electrician 2nd Year Theory exam. It will help you understand and prepare you for what to expect on the day of your examination and help you score higher marks in your examination.

Nimi Mock Test Electrician 2nd Year In Hindi / English

Must Read

1. Which Rule is used to find the direction of induced emf in D.C Generator? D.C जेनरेटर में प्रेरित ईएमएफ की दिशा ज्ञात करने के  के लिए किस नियम का उपयोग किया जाता है?

a) Cork Screw Rule | कॉर्क  स्क्रू रूल

b) Right hand palm rule | दाहिने हाथ की हथेली का नियम

c) Feming’s left-hand rule | फेमिंग के बाएं हाथ का नियम

d) Fleming’s Right Hand Rule | फ्लेमिंग के दाहिने हाथ का नियम

Ans d) Fleming’s Right Hand Rule | फ्लेमिंग के दाहिने हाथ का नियम

2. Which energy is converted into electrical energy generator? कौन सी ऊर्जा विद्युत ऊर्जा जनरेटर में परिवर्तित होती है

a) Heat | गर्मी

b) Kinetic | काइनेटिक

c) Chemical | रासायनिक

d) Mechanical | यांत्रिक

Ans d) Mechanical | यांत्रिक

3. Which instrument is used to test armature winding for shot and open circuit? शॉट और ओपन सर्किट के लिए आर्मेचर वाइंडिंग का परीक्षण करने के लिए किस उपकरण का उपयोग किया जाता है

a) Tong Tester | टोंग परीक्षक

b) Internal Growler | आंतरिक उत्पादक

c) External Growler | बाहरी उत्पादक

d) Digital Multimeter | डिज़िटल मल्टीमीटर

Ans c) External Growler | बाहरी उत्पादक

4. Which winding wire is used for DC Field Coil? डीसी फील्ड कॉइल के लिए किस घुमावदार तार का उपयोग किया जाता है

a) Super enameled copper wire | सुपर तामचीनी तांबे के तार

b) Single silk covered copper wire | सिंगल सिल्क कवर कॉपर वायर

c) Double Silk covered Wire | डबल सिल्क कवर वायर

d) PVC Covered copper winding wire | PVC कवर तांबे घुमावदार तार

Ans a) Super enameled copper wire | सुपर तामचीनी तांबे के तार

5. Which rule determines the direction of current in D.C Motor? डीसी मोटर में करंट की दिशा कौन सा नियम निर्धारित करता है?

a) Right hand grip rule | दाहिने हाथ पकड़ नियम

b) Right hand palm rule | दाहिने हाथ की हथेली का नियम

c) Fleming’s left hand rule | फ्लेमिंग के बाएं हाथ का नियम

d) Fleming’s Right hand Rule | फ्लेमिंग के दाहिने हाथ का नियम

Ans c) Fleming’s left hand rule | फ्लेमिंग के बाएं हाथ का नियम

6. Which formula is used to calculate the total electrical degree in stator of an A.C Motor? A.C मोटर के स्टेटर में कुल विद्युत डिग्री की गणना के लिए किस सूत्र का उपयोग किया जाता है?

a) Total Electrical Degree = 180° / No. of slots | कुल विद्युत डिग्री = 180° / स्लॉट की संख्या

b) Total electrical degree = 180° x No. of slots | कुल विद्युत डिग्री = 180° x स्लॉट्स की संख्या

c) Total electrical degree = 180° / No. of poles | कुल विद्युत डिग्री = 180° / ध्रुवों की संख्या

d) Total electrical degree = 180° x No. of poles | कुल विद्युत डिग्री = 180° x ध्रुवों की संख्या

Ans d) Total electrical degree = 180° x No. of poles | कुल विद्युत डिग्री = 180° x ध्रुवों की संख्या

7. What is the fuse rate to run a 10 HP three phase induction motor at full load? फुल लोड पर 10 एचपी थ्री फेज इंडक्शन मोटर चलाने के लिए फ्यूज रेट क्या है?

a) 10 A

b) 15 A

c) 25 A

30 A

Ans c) 25 A

8. What is the electrical degree of 6 pole stator of motor? मोटर के 6 पोल स्टेटर की विद्युत डिग्री क्या है?

a) 360°

b) 720°

c) 1080°

d) 1440°

Ans c) 1080°

9. What is the purpose of using thermal cutout in addition to fuse in A.C motor circuit? एसी मोटर सर्किट में फ्यूज के अलावा थर्मल कटआउट का उपयोग करने का क्या उद्देश्य है?

a) Protect from heavy load | भारी भार से बचाएं

b) Protect against high voltage | हाई वोल्टेज से बचाएं

c) Allow for continuous over loading | लगातार ओवर लोडिंग की अनुमति दें

d) Protect against dead short circuit | डेड शॉर्ट सर्किट से बचाएं

Ans Allow for continuous over loading | लगातार ओवर लोडिंग की अनुमति दें

10. What is the name of single phase motor? सिंगल फेज मोटर का नाम क्या है

a) Permanent capacitor motor | स्थायी संधारित्र मोटर

b) Induction start capacitor run motor | इंडक्शन स्टार्ट कैपेसिटर रन मोटर

c) Capacitor start capacitor run motor | कैपेसिटर स्टार्ट कैपेसिटर रन मोटर

d) Capacitor start induction run motor | कैपेसिटर स्टार्ट इंडक्शन रन मोटर

Ans a) Permanent capacitor motor | स्थायी संधारित्र मोटर

11. What is the working principle of split phase motor? स्प्लिट फेज मोटर का कार्य सिद्धांत क्या है?

a) Lenz’s LAW | लेन्ज़ का नियम

b) Joule’s Law | जूल का नियम

c) Faraday’s Law of Electrolysis | फैराडे का इलेक्ट्रोलिसिस का नियम

d) Fraday’s laws of Electromagnetic induction | विद्युत चुम्बकीय प्रेरण के फ्रैडे के नियम

Ans a) Lenz’s LAW | लेन्ज़ का नियम

12. What is the working principle of single phase induction motor? सिंगल फेज इंडक्शन मोटर का कार्य सिद्धांत क्या है

a) Lenz’s LAW | लेन्ज़ का नियम

b) Joule’s Law | जूल का नियम

c) Faraday’s Law of Electrolysis | फैराडे का इलेक्ट्रोलिसिस का नियम

d) Fraday’s laws of Electromagnetic induction | विद्युत चुम्बकीय प्रेरण के फ्रैडे के नियम

Ans a) Lenz’s LAW | लेन्ज़ का नियम

Leave a Comment

Your email address will not be published.